V Madridu se odehraje velká námořní bitva, známá jako Vallecas Naval Battle - Aktuálně o Madridu | Co se děje v Madridu

madrid-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

V Madridu se odehraje velká námořní bitva, známá jako Vallecas Naval Battle

Španělsko nám nabízí mnoho slavností a oslav, jejichž smysl je pochopitelný. Osvobození od despotických
režimů, oslavy velkých bitev, náboženské oslavy, díkůvzdání za bohatou sklizeň a mnoho dalších. Ale také
nám nabízí některé slavnosti, jejichž význam je nepochopitelný. Vezměte si tenhle příklad...
Vallecas je čtvrť hlavního města a okolí Madridu, skládající se ze dvou okresů. A právě zdejší obyvatelé vás budou jisto jistě ujišťovat, že Vallecas je přístav, a že mají pobřeží. Vysvětlí vám, že Barrio (rezidenční čtvrť, která se mimochodem nachází asi 300 km od moře) je jejich přístav. Máte chuť vytáhnout vaše mapy a zbrusu nový satelitní navigační systém a ukázat jim, že se právě nacházíte na předměstí Madridu, asi 190 mil od pobřeží. Ale pro tento třetí víkend v červenci bude rozumnější sdílet tyto zeměpisné pochybnosti se svými pomýlenými hostiteli, protože se právě koná jedna z nejbláznivějších slavností ve Španělsku: Vallecas Naval Battle.
Tato oslava námořní bitvy ve Vallecas začíná kolem sedmnácté hodiny. Obyvatelé vyjdou na ulici oblečeni do oděvů námořníků, pirátů, harpunářů a různého námořního personálu a shromáždí se po zuby ozbrojení ne s kordy a mušketami, ale s vodními pistolemi, kbelíky, vodními děly a vším možným, co lze použít k promáčení svých oponentů. A to vše za pokřiku "Agua, Agua, Queremos Agua!", což v překladu znamená "Voda, voda, chceme vodu!". Jejich prosby jsou splněny neprodleně a to od obyvatel domů a bytů, kteří velice ochotně polejí jásající dav pod jejich balkóny. K tomu použijí hrnce, pánve, kbelíky, nebo hadice. Poté následuje hromadná vodní bitva v ulicích města, která končí vyčerpáním všech zúčastněných. Kolem jednadvacáté hodiny jsou však již všichni převlečeni do suchého prádla a začíná se slavit hudbou a tancem. Večer graduje velkolepým ohňostrojem, který rozzáří noc do nejpodivnějších obrazců.
Vallecas Naval Battle je oslavou svatého patrona města. Občané a turisté se oblékají jako piráti a používají vědra, hadice, vodní děla a vodní pistole ke zmáčení každého, kdo se jim dostane do cesty. Festival vznikl spontánně v červenci 1981 v průběhu Fiestas del Carmen, kdy se teploty vyšplhaly na 40 stupňů Celsia. Skupina dětí tehdy otevřela požární hydranty v zoufalém pokusu se zchladit. Příští rok se mládež, sociální a kulturní organizace rozhodly uspořádat nápadité vodní boje a vytvořit téma námořní bitvy, i když je město daleko od všech velkých vodních ploch. V letošním roce oslavy získají další význam, mají být znamením nespokojenosti proti sociálním škrtům. 

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru

Počasí v oblasti Madrid

Aktualizováno 13/03/2016 01:00skoro jasnoskoro jasno5 °C
 

Předpověď (min./max. teplota)

 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje